Poznaj podstawowe zasady urządzania kuchni Posiadanie wygodnej i przestronnej kuchni to marzenia każdego z nas, bowiem spędzamy w tym miejscu znaczną część dnia. Niestety częste realia są takie, że wygoda nie zawsze idzie w parze z funkcjonalnością. Warto już na etapie projektowania oraz urządzania tego pomieszczenia pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym codzienne korzystanie z kuchni będzie dla całej rodziny wygodne i przyjemne.
W zdecydowanej większości, kuchnię można podzielić na kilka stref – magazynową (lodówkę i szafki z surowcami oraz szuflady jak np.: space tower), roboczą (blat i zlew)a także płytę grzewczą, gdzie potrawy poddawane są obróbce cieplnej. Ważne jest, aby te poszczególne miejsca przygotowywania dań były możliwie najbliżej siebie. Pozwoli to na ergonomiczne wykorzystanie przestrzeni kuchennej w taki sposób, aby przyrządzanie dań mogło być prowadzone w jak najkrótszym czasie. W zależności od dostępnego miejsca, a także układu całej kuchni, wykorzystane meble oraz blat kuchenny mogą przybrać kształt litery L, U lub nawet G. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb każdej z osób. Najlepiej jest, gdy poszczególne strefy są ze sobą połączone jednym blatem. Znacząco niweluje to ryzyko zachlapania i pobrudzenia kuchni w chwili przenoszenia produktów. Warto dodać, że odległość rozplanowania podstawowych elementów wpływa na bezpieczeństwo użytkownika podczas np. przenoszenia gorących potraw.
W każdej kuchni powinno znaleźć się miejsca na niezbędny sprzęt AGD. Do podstawowego należy przede wszystkim lodówka, zlewozmywak oraz płyta grzewcza i piekarnik. Z praktycznych porad warto pamiętać, że szafki stojące najczęściej są wyposażone w szuflady, które po wysunięciu prezentują całą zawartość i służą w głównej mierze do przechowywania akcesoriów większych i cięższych, takich jak talerze, garnki, blachy do ciast czy też półmiski. Do szafek wiszących można natomiast schować rzeczy nieco lżejsze, takie jak szklanki, kieliszki, karafki, dzbanki, czy kubki do codziennego użytku. Podczas projektowania mebli, każda z przestrzeni w szafkach górnych jest specjalnie dostosowywana do odpowiednich rozmiarów naczyń. Jeśli chodzi o blat kuchenny, to przyjęło się go umieszczać na wysokości ok. 92 cm. Pozwala to na prowadzenie różnego rodzaju czynności w sposób możliwie najbardziej ergonomiczny i wygodny, jednak zdarza się, że wysokość blatu jest dostosowywana indywidualnie do wzrostu użytkowników, co również ma znaczący wpływ na wygodę pracy – wtedy stosujemy zasadę – 15 cm poniżej zgięcia ręki w łokciu.
Zmawiając meble na wymiar masz gwarancję dostosowania tych parametrów do różnorodnych oczekiwań.