Idealna kuchnia, łącząca w sobie maksimum funkcjonalności oraz atrakcyjne rozwiązania wizualne, to marzenie każdego przyszłego posiadacza własnych czterech ścian. Jednak, aby pomieszczenie to spełniło wszelkie oczekiwania odnośnie ergonomii oraz ogólnie pojętego komfortu, warto poświęcić nieco czasu na przemyślany projekt. Poniżej przedstawiamy kilka aspektów, na które powinniśmy zwrócić uwagę opracowując plan wymarzonej przestrzeni do przyrządzania posiłków.
Nie jest zaskoczeniem, że obraz wymarzonego pomieszczenia jest silnie zależny od gustu oraz indywidualnych preferencji każdego z nas. Mimo że istnieje zbiór pewnych uniwersalnych zaleceń i wskazówek, które warto wziąć pod uwagę — o czym później — to ogólny zarys idealnej kuchni jest już kwestią mocno osobistą. Dotyczy to między innymi wyboru pomiędzy pomieszczeniem zamkniętym a otwartą konstrukcją połączoną z salonem. Rozwiązanie pierwsze jest niewątpliwie łatwiejsze w implementacji, choć niemal całkowicie eliminuje towarzyski aspekt przygotowywania potraw. Z kolei opcja otwarta może zrodzić wiele problemów natury projektowej — chociażby kwestię doboru i łączenia posadzek.
Istotnym aspektem jest również wyposażenie — zarówno sprzęt, który już posiadamy, jak i ten, do którego zakupu dopiero się przymierzamy. Decydując się na podwójną lodówkę, sześciopalnikową płytę gazową lub indukcyjną lub inne elementy wyposażenia nieco odbiegające od najpopularniejszych standardów, warto uwzględnić te kwestie w projekcie kuchni.
Niezależnie od osobistych upodobań czy wymagań, stosując się do kilku prostych zaleceń możemy stworzyć sobie przestrzeń nie tylko efektowną, ale i funkcjonalną.
Jednym z najważniejszych elementów każdej kuchni jest oczywiście blat — stanowi on główny obszar “roboczy” pomieszczenia, dlatego warto, aby jego rozmiar był wystarczający do komfortowego gotowania. Istotnym aspektem jest również jego położenie względem innych kluczowych punktów — a konkretnie zlewu oraz lodówki.
Do komfortowej pracy niezbędne jest także światło — zarówno to dzienne, jak i sztuczne. Koniecznie zadbaj o kompleksowy system oświetlenie, obejmujący przede wszystkim blat, zlew oraz płytę z palnikami. Ważne jest także, aby promienie światła nie były zbyt ostre i nie drażniły wzroku.
Wymiary poszczególnych elementów wyposażenia powinny być dopasowane do wzrostu użytkowników — głównie chodzi tutaj o wymiary szafek, wysokość blatów oraz odległości pomiędzy poszczególnymi sprzętami. Warto także zadbać o sensowne rozmieszczenie najważniejszych punktów, aby żaden z elementów nie blokował dostępu okna lub uniemożliwiał łatwą konserwację.
Największe grzechy, jaki popełnić możemy podczas projektowania kuchni dotyczą przede wszystkim rozmieszczenia poszczególnych sprzętów. Mimo że kwestia ta została już częściowo omówiona powyżej, warto przytoczyć kilka rozwiązań, które negatywnie wpłyną na wygodę i bezpieczeństwo podczas codziennego przyrządzania potraw.
Skorzystanie z usług profesjonalnego projektanta niesie ze sobą całą masę niezaprzeczalnych korzyści. Oprócz oczywistych zalet — w rodzaju wsparcia merytorycznego oraz oszczędności czasu — taka współpraca to również gwarancja spójnej wizji Twojej wymarzonej kuchni, również od strony technicznej. Odpowiednie rozmieszczenie gniazdek, źródeł światła czy wyspy — to wszystko leży w gestii projektanta. Istotnym atutem jest także dostęp do specjalistycznego oprogramowania — możliwość wizualizacji przyszłej kuchni pozwala spojrzeć na projekt z nieco innej perspektywy. Doświadczony specjalista nadzorujący przedsięwzięcie to także gwarancja, że nasza koncepcja zostanie poprawnie wprowadzona w życie.